KISZERELÉSEK
TÁPÉRTÉK INFORMÁCIÓK
DIÓBÉL BELTARTALMI ÉRTÉKEI
A dió beltartalmi anyagai a következők, melyek a dióbél 95 %-át teszik ki, 5% nedvességtartalom mellett.
Zsír (komponált hét különböző zsírsav, köztük a lényeges zsírsavak, linoleic sav (LA) és alpha-linolenic sav (ALA), egy omega-3 zsírsav).
Fehérje (18 különböző aminosav), Szénhidrát (három különböző fajta cukor), Élelmi rost, Ásványi anyagok (1 %-a a teljes dióbélnek), Kálcium, Vas, Magnézium, Foszfor, Kálium, Nátrium, Cink, Réz, Mangán, Szelén.
Vitaminok (0.3 %-a a teljes dióbélnek),C vitamin, Thiamin, Ribofavin, Niacin, Pantothenic savanyú, Vitamin B6, Folsav, Vitamin A, Vitamin E (alpha-tocopherol), Vitamin E (delta-tocopherol), Vitamin E (gamma-tocopherol), Vitamin K.
DIÓBÉL ÉLETTANI HATÁSAI
A dióbél jótékony hatással bír szervezetünkre, számos ásványi anyagot, és vitamint tartalmaz. A dió nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak, étkezés után normalizálhatja a koleszterinszintet, valamint segít megőrizni a vérerek rugalmasságát is.
A csonthéjas gyümölcsében sok omega-3 zsírsav és antioxidáns is található, mely segít megvédeni a szívet a betegségektől. Serkenti az emésztést, ugyanakkor vértisztító, bélféregűző hatásáról is ismert. Nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen. Kutatások kimutatták, hogy a diófogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget a nőknél. A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy fontos szerepe van a rák megelőzésében, mert a dióban található polifenolok egyes tagjai: antimutagén és antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának a megakadályozásában.
Kutatások szerint napi 50 gramm elfogyasztása nagy mértékben csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.